România trebuie să-și canalizeze atenția și resursele investiționale pentru a dispune de o capacitate de stocare a gazelor de 4,5 miliarde metri cubi, iar extracția să atingă o valoare undeva între 42-45 milioane metri cubi pe zi, în așa fel încât să poate fi asigurat consumului casnic și industrial o cantitatede cel puțin 70 milioane metric cubi pe zi.
Declarația a fost făcută Vasile Cârstea, director general Depogaz, în cadrul emisiunii Gândul Exclusiv.
Actuala situație geopolitică și geostrategică trebuie să determine România să se focusese pe depozitare și mărirea producției pentru a-și asigura securitatea energetică.
„România va avea nevoie de miliarde de metri cubi de gaze pentru a putea duce și a asigura consumul necesar pentru celelalte obiective care vor intra, gen Mintia, gen Iernut, gen Ișalnița. Dacă astăzi suntem undeva până în 9 miliarde, în România ne trebuie 12-13 miliarde, numai dacă aceste obiective intră în funcțiune”, a declarat Vasile Cârstea.
„Putem revigora industria chimică, petrochimică. Domnul ministru Burduja a și spus că trebuie să dăm drumul la petrochimie, să putem să venim cu produse pentru agricultura românească și pentru agricultorii noștri la prețuri cât mai joase și pentru a putea asigura și o plusvaloare pe fiecare megawat de gaz pe care îl producem”
Conform directorului general al Depogaz, vecinii unguri au capacități de depozitare de 7 miliarde metri cubi, însă nu au capacitatea de producție pe care o avem noi.
„Într-un cuvânt, România trebuie să accelereze atât din punct de vedere al producției de gaz cât și la stocare”, a punctat specialistul Depogaz.
Toți vrem ca România să se reindustrializeze, să devină un centru care să genereze produse care să fie duse în piață la prețuri cât mai bune, astfel încât să putem fi în concurență în piața europeană. Eu eu spun că ne trebuie 4,5 miliarde capacitate de stocare și să ajungem cu extracția undeva la 42-45 de milioane metric cubi de gaze pe zi, cu o rată de extracție undeva peste 30 și ceva de milioane de metri cubi de gaze, astfel încât la o producție și un extras din depozite de 70 și ceva de milioane să putem asigura funcționarea în condiții de siguranță atât a consumatorilor casnici, cât și a industriei și dezvoltarea ei mai departe.
Vasile Cârstea, director general Depogaz
Întreaga emisiunea Gândul Exclusiv, cu directorul general Depogaz, Vasile Cârstea, poate fi urmărită AICI:
CITEȘTE ȘI: